Ahad, 25 Oktober 2015

I Was Here : Xi'an

Tak habis-habis lagi cerita China. Ni nak habiskan la ni...

Selain dari Beijing dan Harbin, saya juga sempat merantau ke Xi'an. Walaupun hari tu adalah public holiday China selama seminggu kerana sambutan National Day, apa boleh buat. Rugi kalau tak pergi ke Xi'an.

Kenapa Xi'an? Kerana disanalah terletaknya TerraCotta army zaman kegemilangan Emperor Qin Shi Huang, dinasti pertama China. Super excited. ♡^^♡

Masa sampai ke area TerraCotta tu.... haiya.... ramai betul orang. Nak baris beli tiket pun tersangatlah ramai!! Nasib baik kami punya tiket dah sedia awal. Tinggal amik saja lagi.

Time nak masuk ke area pits tu, okay... traffic jam tapi nasiblah tak standing still. Dah masuk pit pertama, pun ramai orang. Macam orang nak pergi haji pun ya juga. Ada yang bertolak-tolak dan sebagainya. Pit pertama yang paling famos, paling besar dan paling sesak. (Cuti punya pasal!!). -_- Akhirnya berjaya juga saya tengok TerraCotta Army depan mata ☆☆☆ Happy la walaupun ramai orang. Singgah ke pit nombor 2 dan 3 tak berapa ramai orang dan keadaan pit juga lebih kecil (ni tempat middle and high ranking officers punya patung). Walaupun begitu, penggalian TerraCotta Army belum habis dijalankan.

TerraCotta bermaksud "earthbaked", di mana sculpture tersebut dibuat dari tanah dan dibakar terlebih dahulu untuk proses persempurnaan. Apa yang best mengenai Terra Cotta Army ni, wajah setiap patung itu tidak sama. Unik! Dan tempat ini juga diwartakan oleh UNESCO World Heritage. ^^
Orang berbaris nak beli tiket.... -_- 

Ni tiket saya ^^
Ni nak masuk ke dalam pit. Tengok betapa ramainya orang!!

Inilah TerraCotta Army (pit 1). Tengok di sekeliling tu punyalah ramai orang tengok

(Petak kiri atas) Saya just bergambar dengan replika sahaja. (Petak lain-lain) Semua patung real dan tak boleh turun ke bawah tu

Another shot of TerraCotta Army

Ni yang baru kena jumpa. Tak repair lagi

Close up

Ni high ranking officer. (Tengok dari pakaian dan rambut)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Lain-lain tempat:

Selain itu... saya juga pergi ke Xi'an City Wall. FYI - Tempat ini juga dicalonkan sebagai UNESCO World Heritage. Wall ini telah wujud pada zaman Ming Dinasty pada tahun 1370 lagi. 0_o

Tempat ni lebih kurang macam The Great Wall juga tapi panjang wall tu hanya 14KM sahaja. Belakang tu rumah antik. Kononnya dulu dihuni oleh keluarga berada. (Tengok dari corak dan design rumah)


Ni di pintu masuk City Wall
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ni pula di pasar dan ramai Muslim berniaga di sini. Makanan yang saya makan tu adalah pisang goreng. Dan nama tempat ni adalah Muslim Street

Roti pita. Nyam nyam!

Masjid lama di Xi'an. FYI - Xi'an mempunyai seramai 200,000 orang Muslim

Kucing di masjid Xi'an

Ni lagi cute. Yaawwwnn!

Lai.. lai... lai..!

Muslim Street

Hebat

Lontong versi China (daging kambing. Roti pita yang dicarik-carik dan suhun). Orang China suka makan kambing sebab kat sana sejuk dan kambing boleh memanaskan badan. Taste so good, tapi saya still suka soto di Sabah. 

Jual jagung bakar

Oh ya. Lupa nak bagitau. Saya ke Xi'an dengan menaiki Bullet train. Keretapi ini bergerak sebanyak 296KM/h. Dari Beijing ke Xi'an mengambil masa selama 6 jam lebih (kalau train tu berhenti-henti). Paling cepat tanpa henti adalah 4 jam.

Ni la rupa bullet train tu

Pemandangan di luar bullet train

Ni Coca Cola China yang cute
-
-
-
-
-
-
-
Saya juga sempat singgah ke Drum Tower, tak jauh dari Muslim Street. Drum Tower of Xi'an terletak di tengah-tengah Xi'an. Ni pemandangan senja di Drum Tower.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih!